czwartek, 19 stycznia 2017

Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem.



Uwielbiana przez wielu smakoszy potraw z ziemniaków :) Pyszne danie podane z zimnym zsiadłym mlekiem, lub gęstą śmietaną.

Składniki:

ziemniaki 5 szt. (duże)
jajka 3 szt.
mąka pszenna 0,5 szklanki
kasza manna 0,5 szklanki
boczek wędzony 15 dag
kiełbaska śląska 1 szt.
cebula 1 szt.

Przyprawy:

sól morska 1 łyżka
majeranek 2 łyżki
pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka
oraz dodajemy pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek,
kiełbaskę i cebulę. Gdy się podsmażą, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wykładamy
foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi
dzień.















Smażona, pyszna :)



Ze śmietaną również smaczna :)



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz