Bardzo smaczne, soczyste polędwiczki wieprzowe, uwędzone w garnku, na zrębkach olcha/brzoza. Uwędziłam razem kawałek schabu bez kości.
Surowiec:
- polędwiczka wieprzowa 60 dag
- schab bez kości (obrobiony) 70 dag
Mięsa zapeklowałam na mokro na 4 dni, z nastrzykiem. Proces peklowania odbywał się w temp ok. 6 stopni.
skład solanki:
woda 1 l
peklosól 90 g,
cukier 10 g
5 listki laurowe połamane
5 ząbków czosnku
12 ziarenek ziela angielskiego
Peklowanie:
W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa a pozostałą solanką zalewamy mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką.
Osuszanie:
Po okresie peklowania, płuczemy mięsa z solanki. Wycieramy ręcznikami papierowymi i wieszamy na kiju do osuszenia na kilka godzin, dobrze by było wentylatorem troszkę podmuchać, godzinę z każdej strony. Do wędzenia w garnku kawałki mięsa muszą być dobrze osuszone.
Wędzenie:
Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni 3 godziny, wędzimy na zrębkach olcha/brzoza lub olcha/buk.
Studzenie:
Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy w temperaturze pokojowej 2-3 godziny. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki, niech wędlinki odpoczną sobie :)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz