niedziela, 9 kwietnia 2017

Galaretkowiec serowy.



Bardzo smaczny kolorowy deser. Polecam :)


Składniki:

galaretki cytrynowe 2 szt.
galaretka szafirowa 1 szt.
galaretka wiśniowa 1 szt.
galaretka agrestowa 1 szt.
ser mielony - wiaderko 1 kg.
cukier waniliowy 1 duże opakowanie
cukier puder 1 łyżka
herbatniki 2 opakowania lub upieczony placek z ciasta kruchego o średnicy 26 cm
naczynie szklane

Wykonanie:

Galaretki na kostkę:

agrestowa - 1 opak.
wiśniowa - 1 opak.
szafirowa - 1 opak.

Galaretki rozpuszczamy każdą w innej miseczce, 1 szklanka wrzącej wody na 1 galaretkę.
Schłodzone galaretki wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie kroimy galaretki w
kosteczkę i razem ze sobą mieszamy, po wymieszaniu kosteczek wstawiamy je do lodówki. W
między czasie w większej misce rozrabiamy 2 galaretki cytrynowe zalewając dwoma szklankami
wrzącej wody dokładnie mieszamy żeby galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do
ostudzenia. Gdy będą miały konsystencję kisielu wlewamy do miski z wymieszanym z cukrem
pudrem i cukrem waniliowym serem, dobrze mieszamy, po wymieszaniu dodajemy pokrojone w
kostkę galaretki i ponownie dobrze mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy masę do szklanej miski
wyłożonej folią spożywczą. Przykrywamy wcześniej podpieczonym plackiem ciasta kruchego lub biszkoptami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po kilkugodzinnym chłodzeniu możemy wyjąć z miski nasz galaretkowiec serowy,
kroić i konsumować.




















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz