sobota, 8 kwietnia 2017

Pieczeń z szynki, z serem, pieczarkami i jajkiem.



Upieczona w ten sposób pieczeń jest rajem dla podniebienia, bardzo pyszna. Polecam :)

Składniki:

mięso wieprzowe z szynki mielone 70 dag
pieczarki 2 szt.
cebula 1,5 szt.
papryka czerwona słodka ćwiartka
jajko kurze 4 szt.
bułka tarta 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
szynka w plastrach 2 plastry
ser gouda w plastrach 2 plastry
ser mozzarella małe kulki 1 opakowanie
szczypior
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie

Wykonanie:

Opłukane w bieżącej wodzie mięso mielimy wraz z połową cebuli i czosnkiem. Do mięsa dodajemy bułkę tartą, 1 jajko, sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki wraz z mięsem dokładnie wyrabiamy przez około 10-15 minut. Przygotowujemy foremkę do pieczenia o wymiarach 23 x 13 x 7 cm. Foremkę wykładamy mięsem mielonym, dno i ścianki o grubości warstwy mięsa 3 cm. Dobrze ugniatamy dłonią warstwę mięsną. Na dno masy mięsnej układamy plaster lub dwa szynki, wcześniej usmażone plasterki pieczarek z cebulą i papryką. Układamy warstwę z połówek małych kulek mozzarella, posypujemy ziołami prowansalskimi i szczypiorem, przykrywamy plastrem sera gouda. Formę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu studzimy. W między czasie ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Ubitą pianę rozkładamy na wierzch upieczonej pieczeni, robimy łyżką 3 wgłębienia do których włożymy po 1 żółtku. Posypujemy całość szczypiorem i zapiekamy 10 minut w 170 stopniach Celsjusza. Upieczoną kroimy w grube plastry i konsumujemy.






















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz