czwartek, 13 kwietnia 2017

Konserwa mięsna z karczku i boczku ze słoja.



Bardzo smaczna mielonka na chleb, ze słoja. Idealna do kanapek, na weekendowe wypady do lasu.


Surowiec:

0,5 kg mięsa wieprzowego (karczku)
0,5 kg świeżego chudego boczku wieprzowego

Przyprawy:

1 łyżeczka kolendry (gnieciona)
1 łyżeczka czarnego pieprzu (gniecionego)
1 łyżeczka soli wędzonej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka peklosoli
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie:

Wymyte i osączone mięsa kroimy w kostkę 3 x 4 cm, mięso z karczku mielimy przez sitko 12 mm a boczek mielimy przez sitko 8 mm. Zmielone mięsa wkładamy do większej miski dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz (około pół godziny aż będzie bardzo kleisty). Tak wyrobiony farsz wkładamy do wcześniej wymytych i wyparzonych 2 słoików (0,5 i 0,72 litra). Upychamy farsz tak by pozbyć się powietrza ze  słoika, by nie było powietrza w farszu. Układamy farsz do takiej wysokości by było 3 cm wolnej przestrzeni między pokrywką słoika a farszem. Tak przyszykowane słoiki wstawiamy do garnka z wyścielonym na dnie kawałkiem ściereczki i zalewamy gorącą wodą, pasteryzujemy 1 godzinę w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po pasteryzacji zostawiamy słoiki w garnku i na drugi dzień również pasteryzujemy w takiej samej temperaturze przez godzinę. Jeżeli chcemy żeby nasza kiełbasa w słoiku troszkę dłużej postała pasteryzujemy w trzeci dzień 30 minut w tej samej temperaturze, 75 stopni Celsjusza.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz