wtorek, 11 kwietnia 2017

Ptyśki Marioli.



Dziś polecam ptyśki z kremem tiramisu, bardzo smaczne :)


Składniki na krem:

masło 10 dag.
mleko 300 ml
krem tiramisu

Krem robimy według instrukcji jaka jest na opakowaniu.

Składniki na ciasto:

woda 250 ml (1 szklanka)
margaryna 125 gram
jaja kurze 5 szt.
mąka pszenna 150 gram (1 szklanka)
proszek do pieczenia pół łyżeczki

Wykonanie ciasta:

Zagotowujemy wodę z tłuszczem, dodajemy mąkę. Grzejemy na małym ogniu (około 1 minuty)
energicznie rozcierając masę. Masę studzimy i przekładamy do misy miksera. Do ostudzonej
masy dodajemy proszek do pieczenia, wbijamy kolejno jajka i miksujemy na najwyższych
obrotach przez 5 minut. Zmiksowaną masę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ptyśki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza
6-10 minut, do zarumienienia ptysiów. Po skończeniu pieczenia wyjmujemy ptysie z piekarnika
po 10 minutach, studzimy, kroimy, wzdłuż na pół, napełniamy kremem i składamy. Tak
zrobione ptysie posypujemy cukrem pudrem.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz