wtorek, 11 kwietnia 2017
Pizza wegetariańska.
Bardzo smaczna na delikatnym cieście pizza, bezmięsna, wegetariańska. Polecam :)
Składniki na 2 pizze o średnicy 25 cm:
ciasto
papryka czerwona słodka 1/2
cebula 1 szt.
pieczarki 2 duże
sos pomidorowy
ser żółty gouda
sól
pieprz ziołowy
oregano
Ciasto na pizze:
składniki:
20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
2 szklanki mąki typ 550
3 łyżeczki cukru
pół płaskiej łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1/3 szklanki ciepłego mleka
wykonanie:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły.
Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego
mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą
ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie pizzy:
Pokrojone w plasterki pieczarki, cebule i paprykę dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników, studzimy. Wałkujemy z ciasta 2 placki o średnicy 25 cm. Smarujemy sosem
pomidorowym, nakładamy uduszone, ostudzone warzywa, posypujemy oregano, przykrywamy plastrami sera gouda. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz