niedziela, 28 maja 2017

Faszerowane kotlety z ziemniaków.



Bardzo smaczne kotlety ziemniaczane faszerowane. Farsz możemy dowolnie modyfikować, może być mięsny lub warzywny.


Składniki:

ziemniaki 2,5 kg
pieczarki 5 szt.
cebula 1 szt.
filet z kurczaka 1 cały
ser żółty gouda starty
natka pietruszki
koper

Przyprawy:

sól
pieprz ziołowy
przyprawa do gyrosa

Wykonanie farszu:

Wymyty filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy. Na drugiej patelni dusimy pokrojone w kostkę z cebulą pieczarki. Uduszone pieczarki mieszamy z usmażonymi kostkami fileta. Dodajemy starty ser gouda, pokrojoną natkę pietruszki i koper. Wszystkie składniki farszu mieszamy.

Wykonanie dania:

Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odlewamy z wody, tłuczemy, studzimy. Ostudzone ziemniaki wykładamy do większej miski, ponownie tłuczemy i równamy. Odmierzamy 1/4 masy, wyjmujemy na bok a wolne miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Wszystką masę dokładnie wyrabiamy na elastyczne ciasto. Z ciasta robimy grubsze placki, nakładamy farsz, formujemy kotlety. Uformowane kotlety smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiany, złocisty kolor. Podajemy gorące kotlety z surówką, lub maślanką lub ulubionym sosem.


























Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz