wtorek, 30 maja 2017

Krokiety z mięsem drobiowym, pieczarkami i serem.



Kolejne krokiety, tym razem inaczej zmodyfikowałam farsz do nich. Zrobiłam farsz z dodatkiem dużej ilości sera żółtego. Farsz można zrobić pikantniejszy jak kto lubi.

Składniki:

filet drobiowy 1 cały
pieczarki 5 szt.
Cebula 1 szt.
Sól do smaku
Pieprz do smaku
przyprawa do gyrosa
ser żółty gouda
Natka pietruszki
Koperek

Wykonanie farszu:

Wymyty filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy. Na drugiej patelni dusimy pokrojone w kostkę z cebulą pieczarki. Uduszone pieczarki mieszamy z usmażonymi kostkami fileta. Dodajemy starty ser gouda, pokrojoną natkę pietruszki i koper. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki farszu mieszamy.

Składniki na 10 placków:

jaja kurze 3 szt.
mleko 1,5 szklanki
1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
olej 3 łyżki
mąka pszenna 2,5 szklanki
sól do smaku (połowa małej łyżeczki)

Wykonanie ciasta:

Do miski wlewamy mleko, wodę olej i wbijamy jaja. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dodajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 40-50 minut i po tym czasie smażymy placki.


Wykonanie krokietów:

Na rozłożony placek nakładamy farsz, zwijamy krokiety. Każdy zwinięty krokiet przed smażeniem namaczamy w cieście, żeby połączenia placka się złączyły podczas smażenia. Smażymy na gorącym oleju z każdej strony na złoty, rumiany kolor. Usmażone krokiety wykładamy na talerz, dekorujemy zieloną bazylią lub zieleniną i konsumujemy.























Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz