niedziela, 11 czerwca 2017

Sernik truskawkowy, na zimno.



Smaczny deser ze świeżymi truskawkami.



Składniki:

galaretki o smaku truskawkowym 2 szt.
galaretki o smaku cytrynowym 2 szt.
świeże truskawki
ser mielony z wiaderka
herbatniki

Tortownica 22 x 22 x 7 cm.

Wykonanie:

Spód tortownicy (tortownica 22 x 22 x 7 cm.) przykrywamy papierem do pieczenia, układamy warstwę herbatników. Zagotowujemy pół litra wody,rozpuszczamy w niej 2 galaretki cytrynowe i studzimy. Gdy galaretki będą robić się gęste, dodajemy je do sera i dokładnie mieszamy do połączenia się galaretki z serem. Masę serową dzielimy na dwie części. Na jedną część masy serowej wyłożonej na herbatniki układamy wymyte, osuszone truskawki, przykrywamy pozostałą częścią masy serowej, równamy. Wstawiamy formę do lodówki na godzinę, a w między czasie zaparzamy 2 galaretki truskawkowe, studzimy. Gdy masa serowa w formie zgęstnieje na sztywno, układamy plasterki truskawek i wlewamy na wierzch gęstniejącą galaretkę truskawkową. Wstawiamy formę do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy kroić i konsumować.






















Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz