poniedziałek, 10 lipca 2017

Pizza z polędwicą, pieczarkami i papryką.



Polecam bardzo smaczną pizzę z polędwicą, pieczarkami, papryką i cebulą.

Składniki:

polędwica 12 plastrów
ciasto na pizze
pieczarki 4 szt.
cebula czerwona 1 szt.
ser mozzarella małe kulki 1 opak.
ser gouda starty
ser radamer starty
papryka żółta połowa
papryka czerwona połowa
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
oregano

Wykonanie:

Ciasto na pizze.

40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
4 szklanki mąki
6 łyżeczek cukru
płaska łyżeczka soli
8 łyżek oleju
1 szklanka ciepłego mleka





Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto.

Wykonanie pizzy:

Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Po godzinie wałkujemy placek dopasowany do wielkości formy.Ja użyłam formy o średnicy 25 cm, wyszły 3 placki. Placek z ciasta umieszczamy w formie. Smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem. Układamy warstwę z szynki. Drugą warstwę układamy z cienkich plasterków pieczarek, kolejną warstwę układamy z cienkich plasterków papryk, żółtej i czerwonej. Na warstwę z papryką układamy pokrojone na połówki kuleczki sera mozzarella. Posypujemy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem ziołowym i oregano. Układamy warstwę z cienkich plasterków czerwonej cebuli, posypujemy zieleniną i startym żółtym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.














Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz