poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Zupa jarzynowa.



Zupa jarzynowa na filecie drobiowym. Polecam.

Składniki:

ziemniaki 2 szt.
filet z kurczaka cały, bez skóry
kapusta brukselka 5 szt.
kalafior kilka kawałków
marchewka 1 szt.
seler połowa małego
fasolka szparagowa 6 szt.
zielony groszek 3 łyżki
por kawałek 5 cm
Koperek
woda 2 litry
śmietana 30% do zabielenia
listki laurowe 3 sztuki
ziele angielskie 5-6 ziaren
Sól
pieprz ziołowy

Wykonanie:

Ziemniaki, seler i marchew myjemy, kroimy w kostkę, fasolkę kroimy na 3 centymetrowe kawałki, por kroimy w plasterki. Zagotowujemy wodę i do gotującej wody wkładamy wymyty, pokrojony na 4 części filet i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka liście laurowe, ziele angielskie, warzywa, ziemniaki, solimy, pieprzymy i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, zabielamy zupę śmietaną. Na koniec gotowania jeszcze raz próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy. I kończymy gotowanie. Ugotowaną zupę wlewamy do talerzy i konsumujemy.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz