środa, 2 sierpnia 2017

Placek ziemniaczany XXXL z serem, pieczarkami, boczkiem i jajkami.


Wzbogacone serem, pieczarkami, tradycyjne placki ziemniaczane, pieczone z jajkiem sadzonym.



Składniki 2 duże porcje:

ziemniaki młode 40 dag
ser żółty 10 dag
jajka 3 szt.
mąka pszenna 2 łyżki
sól pół łyżeczki
pieprz czarny pół łyżeczki
pieprz ziołowy pół łyżeczki
boczek wędzony 6 plastrów
pieczarki 2 szt duże
szczypior
bazylia do dekoracji

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki, pieczarkę i ser ścieramy na dużych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, wbijamy jajko,mieszamy. Masę ziemniaczaną wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, do zarumienienia się placka. W międzyczasie smażymy pokrojony boczek wędzony z pieczarkami i drobno pokrojoną cebulką ze szczypiorem. Na placek wykładamy usmażony boczek z pieczarkami robiąc takie miejsca dla jajek które w te miejsca wbijemy. Ja zrobiłam dwa miejsca do których wbiję po 1 jajku. Całość posypuję pozostałym szczypiorem z cebulką i ponownie piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż jajka ładnie się zetną. Upieczony placek kroimy na dwie równe części, dekorujemy bazylią.
















Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz