niedziela, 13 sierpnia 2017

Sałatka warzywna, łagodna, na zimę.



Bardzo smaczna,  warzywna sałatka na zimę, idealna jako dodatek do dań.

Składniki:

2 kg białej kapusty
1 kg marchwi
0.5 kg cebuli
0.5 kg ogórków (można dać 1 kilogram)
25 dag czerwonej papryki
25 dag żółtej papryki
6 ząbków czosnku
pęczek zielonej pietruszki
1 łyżeczka kminku

Zalewa: 

1 szklanka oleju
3/4 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
pozostały sok z wymieszanych warzyw

Sposób wykonania: 

Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na tarce na wiórka. Cebulę pokroić w piórka. Ogórki pokroić w skórce w plastry. Czerwoną i żółtą paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Czosnek drobno
pokroić. Pęczek zielonej pietruszki dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić. Do dużej miski wrzucić
kapustę, marchew, cebulę, ogórki, czerwoną i żółtą paprykę, czosnek i zieloną pietruszkę, kminek,
posolić dwoma czubatymi łyżkami soli nie jodowanej, tylko zwykłą kamionką.Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Do rondla wlać sok z warzyw, olej i ocet. Dodać cukier i słodką paprykę w proszku. Zalewę podgrzać i zimną zalewać warzywa w słoikach.Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy. Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml i 1 słoik 530 ml.




 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz