Bardzo smaczna wędzonka, polecam. Wędzenie w garnku jest bardzo proste.
Surowiec:
1,1 kg Schab wieprzowy (od strony karczku) bez kości
siatka wędliniarska 25-30 cm
Skład solanki 1 litr:
liść laurowy połamane 5-6 liści
ziele angielskie 10-12 ziaren
czosnek z łuskami 5-6 zębów
peklosól 80 gram
cukier 1 łyżeczka
Wykonanie solanki:
W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, wszystko mieszamy.
Peklowanie:
Solanką zalewamy kawałki mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Podczas peklowania,mięso codziennie przewracamy i masujemy. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską.
Osuszanie:
Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin. Jeżeli wędzimy w garnku tomusimy tyle czasu osuszać żeby mięso było dobrze osuszone.
Wędzenie:
Wędzimy na zrębkach olcha / buk / brzoza, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
Podpiekanie:
Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni Celsjusza, i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni Celsjusza, ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz. Proces wędzenia i podpiekania zakończony.
Studzenie:
Wyjmujemy naszą wędzonkę z gara w którym wędziliśmy. Wieszamy na kiju na kilka godzin i zimną wkładamy do lodówki.
Smacznego :)
Czy wędlina nie wymaga parzenia ?
OdpowiedzUsuń