poniedziałek, 14 sierpnia 2017
Sałatka z papryki i cebuli na zimę.
Idealna sałatka jako dodatek do dań. Sałatka dobra do wszystkiego, obiadów, do kanapek, również do wyjadania ze słoika.
Składniki:
1 duża papryka czerwona
1 duża papryka żółta
1 duża papryka pomarańczowa
1 duża papryka biała
5 dużych cebul
Składniki na zalewę:
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki octu-(ocet można dać winny lub jabłkowy zamiast tego spirytusowego)
3 szklanki wody
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe
1 łyżka soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki na zalewę oprócz octu wlać do garnka i zagotować. Gotować jeszcze 10 minut a następnie wlać ocet, ponownie zagotować a potem przestudzić. Papryki obrać z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę po obraniu pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać i włożyć do 3 słoików 700 ml. Następnie zalać zalewą i 1 łyżką oleju do każdego słoika i zakręcić. W dużym garnku umieścić ściereczkę, wstawić słoiki, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia a następnie pasteryzować 15 minut. Słoiki zostawić w wodzie aby wystygły.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz