poniedziałek, 18 września 2017
Galareta z drobiu.
Polecam smaczną galaretę z drobiu.
Składniki:
ćwiartki kurczaka 2 szt.
woda 2 litry
sól
domowa pasta rosołowa
pieprz ziołowy
ziele angielskie
liście laurowe
Do dekoracji:
bazylia
cytryna
Wykonanie:
W 2 litrach osolonej wody z domową pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy oczyszczone, wymyte ćwiartki kurczaka około 30-40 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy na talerz, studzimy i oddzielamy mięso od kości.Przygotowujemy pojemnik i 2 słoiczki do zrobienia w nich galarety. Słoiczki i pojemnik wyparzamy gorącą wodą. Do słoiczków i pojemnika wkładamy pokrojone kawałki mięsa. Wywar z gotowania doprawiamy przyprawami, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do zredukowania części wody. Gorącym wywarem zalewamy mięso w słoiczkach i pojemniku. Zalane słoiczki i pojemnik studzimy, zamykamy, słoiczki zakręcamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż stężeje galareta. Galaretę podajemy z plasterkiem cytryny, dekorujemy bazylią.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz