poniedziałek, 18 września 2017

Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej.



Do marynowania wybieramy twarde i zdrowe grzybki. Grzybki są naprawdę rewelacyjne.

Składniki:

1,5 kg grzybków (prawdziwki)
liść laurowy 6 szt.
ziele angielskie 12-18 ziaren
cebula 1 szt.
gorczyca po pół łyżeczki na słoik 750 ml
sól 1 stołowa łyżka
ocet 1 szklanka
4 szklanki wywaru z gotowania grzybów
1 łyżka cukru

Wykonanie:

Obrane i dobrze wymyte grzyby, wkładamy do garnka z osoloną wodą, dodajemy 50 gram octu, listki laurowe, ziele angielskie, pokrojoną cebulę w plastry i gotujemy wszystko 15 minut, od momentu wrzenia wody. Po czasie gotowania wyłączamy gaz i czekamy aż grzybki ostygną i opadną na dno garnka. Przygotowujemy słoiczki, do każdego na dno wkładamy po plastrze ugotowanej cebuli, pół łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe i po 4-6 ziaren ziela angielskiego. Grzybki delikatnie wykładamy łyżką cedzakową do miseczki, wody z gotowania nie wylewamy, zrobimy z niej zalewę octową, niech ona się ostoi. Grzybki układamy do słoiczków tak na 3/4 pojemności słoiczka. Przygotowujemy zalewę, delikatnie łyżką (chochlą) bierzemy wywar z gotowania grzybków do naczynia w którym będziemy robić zalewę. 1 szklanka octu 4 szklanki wywaru z gotowania grzybków i 1 łyżkę cukru, dobrze mieszamy,doprawiamy do smaku i zalewamy słoiczki z grzybami tak żeby grzyby były zakryte zalewą, zakręcamy słoiczki. Kładziemy ściereczkę na dno garnka, wkładamy słoiczki, zalewamy gorącą wodą z kranu, jak nie ma gorącej wody w kranie to zimną i gotujemy, od momentu wrzenia wody 15 minut. Wyjmujemy, studzimy. Marynowane grzyby możemy dopiero po minimum 7 dniach konsumować, to jest ten minimalny czas na przejście smakiem grzybków.

Uwaga:

Po to do gotowania grzybków dodaję 50 gram octu żeby grzyby nie były śliskie, oraz żeby nie wygotował się pigment koloru grzybków.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz