Polecam golonkę z szynowaru zrobioną według starego przepisu. Jest idealna na kanapki.
Surowiec:
chude mięso z golonki 1,3 kg.
cukier 0,5 łyżeczki
żelatyna 0,5 łyżeczki
peklosól 20 g
Wykonanie:
Umyte mięso kroimy w większe kawałki, dodajemy peklosól, cukier i żelatynę. Dobrze mieszamy około 15 minut. Wymieszane mięso z przyprawami umieszczamy w umieszczonym worku w szynkowarze. Woreczek zawiązujemy przędzą wędliniarską, uzbrajamy szynkowar i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie w garnku z wymierzoną ilością wody doprowadzamy do wrzenia wody. Do garnka z gotującą wodą wstawiamy szynkowar i zmniejszamy temperaturę do 80-85 stopni Celsjusza i parzymy 4 godziny pilnując poziom wody w garnku który powinien być na wysokości dekla który dociska woreczek z mięsem. Po sparzeniu chłodzimy szynkowar zimną wodą i po schłodzeniu wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach rozbrajamy szynkowar u delikatnie wyciągamy woreczek z mięsem. Przed wyciągnięciem woreczka z szynkowaru, dobrze jest wstawić szynkowar do gorącej wody na 20-30 sekund.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz