poniedziałek, 9 października 2017

Gołąbki z suszonymi prawdziwkami.


Z dużej głowy kapusty zrobiłam 17 gołąbków o smaku leśnych grzybków. Polecam :)


Przepis na 17 gołąbków.

Składniki:

główka białej kapusty
mięso wieprzowe mielone 1 kg
ryż 20 dag
domowa pasta rosołowa
koncentrat pomidorowy 200 ml
suszone prawdziwki, zmielone 3 łyżki
suszona włoszczyzna 4 łyżki
koper świeży
sól
pieprz

Wykonanie:

W gorącej wodzie parzymy główkę kapusty z której zdejmujemy 17 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do wyłożenia dna garnka w którym będą gotować się gołąbki oraz do ich przykrycia. Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem suszonymi prawdziwkami, solą, pieprzem dokładnie wyrabiamy. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy liście kapusty. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, posypujemy suszoną włoszczyzną, dodajemy domową pastę rosołową, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy wodą. Doprowadzamy do zagotowania się, gotujemy na małym ogniu 1-1,5 godziny do miękkości kapusty. Gdy gołąbki będą miękkie bierzemy z garnka trochę wywaru i mieszamy z koncentratem pomidorowym i drobno pokrojonym koprem. Wymieszany koncentrat pomidorowy wlewamy do garnka i chwilę gotujemy. Możemy z wywaru zagęścić sos i podawać gotowe gołąbki z ziemniakami i sosem lub podawać gołąbki z chlebem.



















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz