niedziela, 8 października 2017

Sernik krakowski z kratką.



Sernik ze spodem z ciasta kruchego, bez bakalii.


Składniki:

Kruche ciasto:

mąka pszenna Typ-500 - 24 dag
masło 16 dag
cukier 80 g
żółtka z jajek 2 szt.
1 żółtko roztrzepane do posmarowania kratek

Masa serowa:

twaróg sernikowy z wiaderka 1 kg
śmietanka 30% 100 ml
jajka 4 szt.
cukier puder 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Wykonanie:

Ze składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Twaróg połączyć ze śmietanką i mąką, dodać utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na cienki placek, układamy na spodzie blachy, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 minut. Na ostudzony, upieczony spód wlewamy masę serową, a z pozostałego ciasta robimy z wałeczków kratkę i układamy na wierzch ciasta. Kratkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy. Ostudzony sernik musimy wstawić do lodówki na kilka godzin.















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz