poniedziałek, 2 października 2017

Nalewka z żurawiny.



Październik to sezon na zbiór żurawiny. Żurawina jest bardzo smacznym i zdrowym owocem, nadającym się nie tylko na przetwory ale i na zrobienie pysznej nalewki. Nalewka z owocu żurawiny jest bardzo smaczna i zdrowa.


Składniki:

1,5 kg żurawiny (zamrozić na 2-3 dni)
750 ml. wódki
0,5 l. spirytusu
25 dkg. cukru

Przygotowanie:

Wymytą, zmrożoną żurawinę zalać alkoholem na 6 tygodni, po 6 tygodniach zlewamy wytrawny nalew, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na miesiąc od czasu do czasu mieszamy słojem. Po miesiącu zlewamy słodki nalew, mieszamy z nalewem wcześniej zlanym i odstawiamy na 1 miesiąc. Po tym czasie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Można próbować ale im starsza tym lepsza.




Na zdrowie!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz