wtorek, 3 października 2017
Suszone jabłka.
Suszone jabłka mają dużo wartości odżywczych. Są idealne do zimowego kompotu jak i podgryzania sobie zamiast chipsów. Żeby uzyskać1 kilogram suszonych jabłek będziemy potrzebować około 10 kg świeżych jabłek.
Składniki:
jabłka winne
nić
Wykonanie:
Jabłka do suszenia powinny być zdrowe i twarde. Powinny być to gatunki jabłek takich jak antonówka, szara reneta, złota reneta, winne i soczyste. Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, gdyż najwięcej witamin znajduje się w skórce jabłka. Jabłka kroimy w ósemki, nawlekamy na nić, robimy wiązki o odpowiedniej długości. Najlepiej jabłka suszyć jest przy kaloryferze lub w piekarniku w 50 stopniach Celsjusza, z termoobiegiem. Najsmaczniejsze, suszone jabłka są suszone na słońcu. Ususzone jabłka przechowujemy w papierowych torebkach lub w płóciennych torbach.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz