sobota, 7 października 2017

Smażone plastry schabu z cebulą i pieczarkami.



Plastry schabu smażone z cebulą i małymi, całymi pieczarkami. Danie podane jest z pieczywek, ale jest też smaczne podane z parzoną kaszą polaną tłuszczem. Polecam :)


Składniki:

schab bez kości 1,2 kg - 7 grubszych plastrów
cebula 3 szt.
pieczarki małe 50 dag
sól
pieprz ziołowy
smalec wieprzowy

Wykonanie:

Wymyty, pokrojony schab w plastry doprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Rozgrzewamy smalec na dużej patelni. Na rozgrzany tłuszcz układamy przyprawione plastry schabu. Smażymy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojone w pół plastry cebulę i wymyte pieczarki. Dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli i pieczarek. Usmażone plastry schabu z cebulą i pieczarkami wykładamy do miseczki. Nakładamy na talerze i podajemy z pieczywem lub z parzoną kaszą.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz