wtorek, 3 października 2017
Sos z ostrych papryczek.
Z podanego przepisu wyszedł 1 l ostrego, smacznego sosu.
Składniki:
ostre papryczki 0,7 kg
pomidory lima 4 szt.
morele 4 szt. bez pestek lub kawałek dyni
woda 125 ml
ocet jabłkowy 100 g
sól 1 łyżeczka
miód 3 łyżki
czosnek 5 ząbków
mikstura z papryk habanero 3-4 łyżki (nalewka olejowa na paprykach habanero)
Wykonanie:
Wymyte papryki kroimy w plasterki razem z pestkami. Morele i pomidory kroimy w kostkę (użyłam mrożonych moreli). Pokrojone w kostkę pomidory i morele wkładamy do garnczka emaliowego, wlewamy wodę, ocet, dodajemy miód, sól, czosnek i dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia składników. Całość przecieramy przez gęste sito. Gotowy sos doprawiamy do smaku i gorący wlewamy do butelek, ja zwiększyłam ostrość nalewem oleju z papryk habanero. Sos przechowujemy w lodówce. Każdy może sobie użyć do sosu przypraw które lubi. Sos można zagęszczać także przez dodanie dyni.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz