poniedziałek, 6 listopada 2017

Ciasto tortowe mocno nasączone.



Czekoladowo waniliowe ciasto z kremem, wiśniami z nalewki, mocno nasączone. Polecam do porannej i popołudniowej kawy :)

Składniki:

biszkopt 3 plastry
krem waniliowy
krem czekoladowy
wiśnie z nalewki
herbata z cytryną do nasączania biszkoptów
tarta czekolada do posypania ciasta

Wykonanie:

Biszkopt składniki:

jaja kurze 5 szt.
mąka pszenna Typ 450 - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
sól szczypta

Uwaga:

Ja użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie biszkoptu:

Mąki przesiewamy do miseczki. Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Przygotowujemy formę z wyścielonym na dnie papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną i posypujemy tartą bułką. Ubijamy z białek sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując żeby cukier dobrze się rozpuścił. Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Po zmiksowaniu ubitej piany z żółtkami i cukrem dodajemy przesiane mąki stopniowo i delikatnie mieszamy ręcznie mieszadłem drucianym do połączenia się składników. Tak zrobionym ciastem napełniamy formę, równamy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza 25-30 minut (ja piekłam 30 minut), do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 30 cm upuszczamy je (w formie) na blat stołu lub szafki. Biszkopt studzimy w temperaturze pokojowej. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 równe plastry, najlepiej ciąć nicią.











Krem:

Krem czekoladowy 1 opakowanie
krem waniliowy 1 opakowanie

Kremy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.



Wykonanie ciasta:

Nasączamy herbatą placek biszkoptu, nakładamy cienką warstwę powideł na które układamy warstwę wiśni z nalewek. Na warstwę wiśni nakładamy warstwę waniliowego kremu. Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go herbatą i nakładamy warstwę kremu czekoladowego. Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu waniliowego i nakładamy krem czekoladowy na boki ciasta, dokładnie rozsmarowujemy. Na koniec dekorujemy ciasto według swojego upodobania. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.











Smacznego :)

1 komentarz: