wtorek, 7 listopada 2017

Pieczone pierożki z nadzieniem pieczarkowym.



Pikantne, pieczone pierożki z nadzieniem pieczarkowym, mięsnym, serowym i z ostrą papryczką chili. Polecam :)

Przepis na ciasto do pierożków:

Składniki:

40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
mąka poznańska typ 500 - 4 szklanki
6 łyżeczek cukru
płaska łyżeczka soli
8 łyżek oleju
1 szklanka ciepłego mleka

Opcjonalnie:

jajko 1 szt. do posmarowania

Wykonanie ciasta:


Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.


Składniki na farsz:

pieczarki 4 szt. duże
wędzonka 30 dag
cebula 2 szt.
papryczka chili 1 szt.
ser żółty gouda
pieprz ziołowy
oregano
sól
3 łyżki oleju

Wykonanie farszu:











Pieczarki myjemy,kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pół plastry, papryczkę kroimy w cienkie plasterki. Na patelnię wlewamy olej,nagrzewamy, dodajemy pokrojoną w kostkę wędzonkę, pieczarki i dusimy pod przykryciem. Gdy pieczarki puszczą sok dodajemy cebulę i papryczkę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem do miękkości pieczarek i cebuli. Usmażony farsz studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojony drobno ser żółty Gouda, Oregano.

Wykonanie pierożków:

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy, wałkujemy z ciasta cienkie placki. Maszynką do zlepiania dużych pierogów wycinamy kółka z placka ciasta. Zlepiamy maszynką duże pierogi kładąc po 2 małe łyżeczki farszu. Zlepione pierożki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy wszystkie rozbełtanym jajkiem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, wstawiamy blachę z ułożonymi pierożkami do piekarnika i pieczemy 30 minut, do pięknego zarumienienia się pierożków. Po upieczeniu zsuwamy z papierem na kratkę i studzimy.

















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz