Kotlet schabowy podany z ziemniakami i sałatką z selera naciowego, ogórka, rzodkiewki i kukurydzy. Polecam :)
Składniki:
2 grubsze plastry schabu
2 jajka
bułka tarta
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 5 szt.
surówka z selera naciowego
Wykonanie:
Surówka:
Składniki surówki:
ogórek świeży 1 szt.
3 łodyżki selera naciowego
pęczek szczypioru
rzodkiewki 10 sztuk
kukurydza z puszki
5 łyżek stołowych oleju z pestek winogron
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
Wykonanie surówki:
Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w ćwierć plastry, łodyżki selera naciowego, rzodkiewki, szczypior kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę, mieszamy wszystko. W salaterce mieszamy pieprz, sól razem z oliwą z pestek winogron, pomieszane składniki odstawiamy na 10-15 minut. I po tym czasie dodajemy wymieszaną oliwę z solą i pieprzem do surówki. Dobrze mieszamy wszystkie składniki. Miskę z surówką przykrywamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki, po to żeby wszystkie składniki w surówce przeszły swoimi smakami.
Wykonanie dania:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy (podwójne panierowanie). Tak przygotowane plastry naszego schabu układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy wodę osoloną na ziemniaki, do wrzącej wody wrzucamy obrane wcześniej i wymyte ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę i wkładamy na talerz obok kładziemy usmażony kotlet schabowy i surówkę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz