piątek, 10 listopada 2017

Duże calzone, krokodyle.



Pikantne, mega duże pizze złożone w dwa duże pierogi z nadzieniem pieczarkowym, mięsnym i ostrą papryczką chili. Polecam :)

Przepis na ciasto do 2 calzone:

Składniki:

20 g świeżych drożdży
mąka poznańska typ 500 - 2 szklanki
3 łyżeczki cukru
sól pół małej łyżeczki
4 łyżki oleju
połowa szklanki ciepłego mleka

Opcjonalnie:

jajko 1 szt. do posmarowania

Wykonanie ciasta:

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.





Składniki na farsz:

pieczarki 2 szt. duże
boczek wędzony 10 dag
cebula 1 szt.
papryczka chili 1 szt.
ser żółty gouda
pieprz ziołowy
oregano
sól
3 łyżki oleju

Wykonanie farszu:

Pieczarki myjemy,kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pół plastry, papryczkę kroimy w cienkie plasterki. Na patelnię wlewamy olej,nagrzewamy, dodajemy pokrojoną w kostkę wędzonkę, pieczarki i dusimy pod przykryciem. Gdy pieczarki puszczą sok dodajemy cebulę i papryczkę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem do miękkości pieczarek i cebuli. Usmażony farsz studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojony drobno ser żółty Gouda, Oregano.



Wykonanie calzone:

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy, wałkujemy z ciasta dwa okrągłe placki o średnicy 25 cm. Nakładamy połowę farszu na każdy placek. Zlepiamy duże dwa pierogi calzone. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte calzone smarujemy jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza na grzałkach góra/dół. Upieczone calzone studzimy na kratce.







Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz