Wędzone plastry schabu, uwędzone w garnku na zrębkach olcha/buk/brzoza w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Wędzone plastry schabu pokrojone w kostkę lub paski, idealnie nadają się do sałatek, do koreczków, jako zagrycha do piwa.
Surowiec:
plastry schabu 70 dag (4 szt.)
Solanka:
woda 1 litr
sól peklowa120 g
cukier 20 g
liście laurowe
ziele angielskie
czosnek
Peklowanie 4 doby w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz peklosoli zagotowujemy, studzimy, przecedzamy przez sitko. Dodajemy peklosól i mieszamy do jej rozpuszczenia. Wymyte w zimnej wodzie kawałki mięsa odciskamy z wody, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kawałki mięsa układamy w kamiennym garnku i zalewamy zimną solanką, mięsa muszą być całe zanurzone w solance. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Po procesie peklowania kawałki mięsa płuczemy z solanki pod bieżącą, zimną wodą, odciskamy z wody i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Robimy pętelki do zawieszania i wieszamy na kiju w celu osuszenia. Robimy nadmuch wentylatorem z każdej strony po 1 godzinie. Pozostawiamy do dalszego osuszenia w temperaturze pokojowej przez noc. Dobrze osuszone kawałki mięsa wędzimy na zrębkach olcha/buk/brzoza w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Uwędzone wędzonki wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzone wkładamy do lodówki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz