piątek, 22 grudnia 2017
Galaretka z warzywami.
Jest to smaczna warzywna galareta zrobiona w formie głowy klauna.
Składniki:
ostre papryczki czereśniowe
czerwona cebula
groszek konserwowy
kukurydza konserwowa
natka pietruszki
cukier do smaku
sól do smaku
majonez 2 łyżki
żelatyna 30 g
woda 400 ml
ocet jabłkowy 50 ml
sałata rzymska
cytryna
Wykonanie:
Zalewa octowa z żelatyną:
Zagotowujemy 400 ml wody z 50 ml jabłkowego octu i 2 łyżkami majonezu. Dodajemy sól i cukier do smaku. Do zagotowanej zalewy dodajemy Do zagotowanej zalewy dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia, studzimy.
Wykonanie galarety:
W formie układamy według swego gustu warzywa, stopniowo zalewamy ostudzoną zalewą, chłodzimy, zalewamy 3-4 warstwy, każdą osobno chłodzimy w lodówce. Warstwy stopniowo zalewamy po to żeby warzywa nie podniosły się do góry. Gdy całą formę zalejemy, wstawiamy ją do lodówki do zastygnięcia. Przed wyjęciem z formy, spód formy zanurzamy na kilka sekund w gorącej wodzie. Galaretę wyjmujemy na półmisek, dekorujemy sałatą i plasterkami cytryny.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz