piątek, 22 grudnia 2017
Uszka z kapustą i leśnymi grzybami.
Uszka z bardzo dobrym farszem grzybowym, idealne są nie tylko do barszczu czerwonego ale smaczne są również w rosole lub w sosie grzybowym.
Składniki:
Ciasto:
600 dag mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
jajko 1 sztuka
3 łyżki oleju
łyżeczka soli
Składniki na farsz:
grzyby leśne suszone
kapusta kiszona 1 kg
sól i pieprz do smaku
Wykonanie farszu:
Grzyby moczymy w kilku wodach, odciskamy z wody i gotujemy w 1,5 litra wody. Gotujemy 20 minut i dodajemy do nich kapustę kiszoną. Wszystko gotujemy do miękkości kapusty (około 1,5 godziny). Ugotowaną kapustę wraz z grzybami odciskamy z wody, mielimy przez sitko 4 mm, przyprawiamy solą i pieprzem.
Wykonanie ciasta i uszek:
Do sporej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozbełtane jajko i olej. Wstępne wyrabianie
ciasta wykonujemy mieszaniem składników łyżką. Powoli wlewamy ciepłą wodę i jak ciasto
zrobi się gęste, dalsze wyrabianie wykonujemy dłonią ręki, ciasto musi być elastyczne i nie
klejące się do ręki. Ciasto wałkujemy na placek o grubości 2-3 mm, podsypujemy mąką. Z
ciasta wycinamy literatką kółka o średnicy około 6 cm. Na każde kółko nakładamy niewielką
ilość farszu. Składamy kółko na pół i zlepiamy taki mały pierożek którego dwa końce
zlepiamy w taki mały pierścionek. I tak ulepione uszka układamy na wysypany mąką talerz lub
deseczkę. Uszka możemy od razu gotować, do wypłynięcia na wierzch lub zamrażać.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz