czwartek, 21 grudnia 2017

Kompot z suszonych jabłek.



Do ugotowania kompotu użyłam mięty, goździków i skórki z mandarynki. Idealny kompot na świąteczny stół.

Składniki:

suszone jabłka 3 garście
goździki 4-5 szt.
skórka z mandarynki (bez białego albedo)
mięta 3 saszetki
woda 3 litry
cukier trzcinowy do smaku

Wykonanie:

Suszone jabłka płuczemy w wodzie, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy skórkę z mandarynki lub pomarańczy bez białego albedo, goździki. Gdy kompot zacznie się gotować do garnka dodajemy saszetki mięty, cukier (słodzimy do smaku). Kompot gotujemy 10 minut. Z ugotowanego kompotu wyjmujemy saszetki mięty. Kompot najlepiej smakuje ostudzony.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz