wtorek, 19 grudnia 2017
Masa makowa, migdałowa z bakaliami.
Masa makowa z dużą ilością bakalii, idealna do strucli i makowców.
Składniki:
mak 250 gram
1 duży olejek migdałowy
cukier 1/2 szklanki
orzechy włoskie rozdrobnione 10 dag
blanszowane migdały rozdrobnione 10 dag
rodzynki 5 łyżek
kandyzowana skórka pomarańczy 5 łyżek
śmietana 30 % tłuszczu 250 ml
Wykonanie:
Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy. Dodajemy zmielony mak, bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko. Ostudzona masa makowa jest gotowa.
Sparzony mak mielimy dwa razy przez sitko 2 mm.
Przygotowujemy wszystkie bakalie.
Zmielony dwa razy mak.
Wlewamy śmietanę do garnczka, dodajemy cukier, doprowadzamy do zagotowania się, cały czas mieszamy do rozpuszczenia się cukru.
Dodajemy mak.
Dodajemy bakalie, cały czas mieszamy.
Dodajemy olejek migdałowy,mieszamy.
Masę dobrze musimy wymieszać, studzimy i możemy ją ostudzoną zużywać.
Udanych wypieków!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz