wtorek, 23 stycznia 2018

Babka marmurkowa.



Babka jest smaczna i łatwa do wykonania. 


Składniki do ciasta jasnego:

mąka pszenna 38 dag
margaryna 25 dag
cukier 20 dag
cukier waniliowy 16 g
aromat rumowy
sól szczypta
jajka 6 szt.
proszek do pieczenia 2 małe, płaskie łyżeczki
mleko 3 łyżki

Składniki do części kakaowej:

kakao 20 g
cukier 20 g
mleko 3 łyżki

Opcjonalnie:

wiórki kokosowe do posypania
polewa kakaowa do polania
lub cukier puder do posypania

Wykonanie:

Margarynę ucieramy z aromatem, solą, cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Do masy dodajemy stopniowo po 1 jajku, miksujemy. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Mikser ustawiamy na wolne obroty i stopniowo dodajemy mąkę z mlekiem. Miksujemy do połączenia składników. Formę do babki o średnicy 26 cm smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą, wlewamy 2/3 ciasta. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, cukier i mleko, mieszamy i wykładamy na ciasto jasne. Widelcem robimy szlaczki żeby częściowo ciasta się pomieszały. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 50 minut. Upieczoną babkę pozostawiamy w piekarniku na 10-15 minut, studzimy na kratce. Ostudzoną babkę możemy polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub posypać cukrem pudrem.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz