czwartek, 18 stycznia 2018
Chrupiące faworki.
Coś dobrego i słodkiego, co wielu lubi chrupać.
Składniki:
mąka pszenna 2 szklanki
jajka kurze 6 żółtek
śmietana 12-18% pół szklanki
cukier 1 łyżka
sól szczypta
spirytus 2 łyżki
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy żółtka, śmietanę i spirytus, zagniatamy ciasto. Z ciasta wałkujemy cienki placek. Z placka wycinamy paski o szerokości 15 cm, z tych pasków wycinamy paski ciasta o szerokości 2 cm, środki pasków nacinamy i przekładamy przez nacięcie pasek ciasta, lekko naciągamy i układamy na oprószonym mąką stole. Uformowane paski ciasta smażymy na rumiany kolor w gorącym tłuszczu. Usmażone faworki osuszamy na papierowych ręczniczkach, układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz