czwartek, 18 stycznia 2018

Pączki z marmoladą różaną.



Prawdziwe domowe pączki, takie jak robiono je dawniej.


Składniki:

drożdże 3 dkg
mąka 0,5 kg
żółtka 3
połowa płaskiej łyżeczki soli
Kieliszek spirytusu
1 łyżka masła
mała paczka cukru waniliowego
mleko szklanka (do wyrobienia ciasta)
marmolada różana

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki
dodajemy połowę płaskiej łyżeczki soli, cukier waniliowy, 1 łyżkę masła, 3 żółtka, pół szklanki mleka i kieliszek spirytusu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki (oraz nadziewamy marmoladą różaną) i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu. Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, czekoladą.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz