poniedziałek, 15 stycznia 2018

Racuchy drożdżowe z jabłkami.



Pulchne, miękkie racuchy z jabłkami o delikatnym smaku szarlotki. Polecam.

Składniki na 17 racuchów:

mąka pszenna typ 450 - 50 dag
drożdże świeże 4 dag
sól pół łyżeczki
cukier trzcinowy 3 łyżki
mleko 500 ml ciepłe
jajko kurze 1 szt.
jabłka 3 szt.
cynamon 1 łyżeczka
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, mieszamy. Robimy dołek w mące i do niego rozkruszamy drożdże, posypujemy cukrem o zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 20 minut żeby drożdże urosły. Po tym czasie wbijamy jajko, pozostałe ciepłe mleko (375 ml) i dokładnie mieszamy. Wymieszane ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy wcześniej przygotowane jabłka obrane ze skórki, pozbawione gniazda nasiennego, pokrojone w kostkę i posypane cynamonem. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut żeby ciasto podrosło z jabłkami. W między czasie nagrzewamy patelnię z olejem i łyżką nakładamy robiąc placki. Smażymy na rumiany kolor placków z obu stron. Usmażone racuchy osączamy z oleju na papierowych ręczniczkach, posypujemy cukrem pudrem.





















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz