Gołąbki z białej kapusty i farszu mięsnego z ryżem. Przepis jest na 37 dużych gołąbków.
Składniki:
kapusta biała 2 duże głowy
mięso wieprzowe mielone 3 kg
ryż biały 30 dag
koncentrat pomidorowy
pasta rosołowa 2 łyżki lub 2 kostki kupne
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
liść laurowy 6 szt.
ziele angielskie 10 ziaren
lubczyk
natka pietruszki
śmietana 30%
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
Wykonanie:
W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmujemy sparzone liście, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków, pozostałą część kapusty kroimy i układamy na dno garnka. W między czasie nastawiamy wodę w której będziemy gotować wywar do zalania gołąbków. Podczas gotowania dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową (swojską), lubczyk, natkę pietruszki, sól, pieprz. Zmielone z czosnkiem mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami, sól, pieprz i majeranek, wyrabiamy na farsz. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy pokrojoną wcześniej kapustę. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem do którego dodaliśmy również koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1 godzinę do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba. Odlewamy potrzebną ilość wywaru do zrobienia sosu, zagotowujemy, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Gołąbki podajemy polane sosem, udekorowane gałązkami świeżego kopru. Ostudzone gołąbki z wywarem możemy również zamrozić w pojemniku.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz