Gulasz wieprzowy podany ze sparzoną kaszą, ogórkiem kiszonym i papryczką czereśniową. Polecam.
Składniki:
szynka wieprzowa 80 dag
1 cebula
lubczyk
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
włoszczyzna suszona 2 łyżki
sól
pieprz ziołowy
majeranek
ziele angielskie mielone
liść laurowy mielony
woda 800 ml
2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
koncentrat pomidorowy
tłuszcz do smażenia
kasza gryczana 1 szklanka
kasza jęczmienna 1 szklanka
ogórki kiszone
papryczka czereśniowa
Wykonanie:
Wymyte mięso kroimy w większą kostkę. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 3 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z wywarem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie parzymy kasze. Sparzoną kasze nakładamy na talerz i polewamy ugotowanym gulaszem, podajemy z kiszonym ogórkiem i konserwową papryczką czereśniową.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz