Bardzo smaczna i zdrowa zupa z dyni piżmowej. Polecam.
Składniki:
dynia piżmowa 500 g pokrojona w kostkę
cebula 1 szt. mała
pietruszka (korzeń) 1 szt.
marchew 1 szt.
seler naciowy łodyżka
ziemniaki 1 szt.
pieprz czarny mielony szczypta
woda 550 ml
domowa pasta rosołowa 1 czubata łyżka lub 1 kostka kupna bulionu
sól do smaku
masło 10 g
Wykonanie:
Obraną ze skóry, wydrążoną dynię, pokrojoną w kostkę, ziemniak pokrojony w kostkę, cebulę, marchew i pietruszkę pokrojoną w kostkę smażymy na maśle. Jeżeli warzywa ładnie się podsmażą dodajemy bulion zrobiony z wody i pasty rosołowej. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą dusimy do miękkości warzyw. Jeżeli wszystkie warzywa będą miękkie, całość rozdrabniamy blenderem na papkę. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z grzankami lub pieczywem,jak kto lubi.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz