niedziela, 4 lutego 2018

Zupa krem z dyni piżmowej.



Bardzo smaczna i zdrowa zupa z dyni piżmowej. Polecam.

Składniki:

dynia piżmowa 500 g pokrojona w kostkę
cebula 1 szt. mała
pietruszka (korzeń) 1 szt.
marchew 1 szt.
seler naciowy łodyżka
ziemniaki 1 szt.
pieprz czarny mielony szczypta
woda 550 ml
domowa pasta rosołowa 1 czubata łyżka lub 1 kostka kupna bulionu
sól do smaku
masło 10 g

Wykonanie:

Obraną ze skóry, wydrążoną dynię, pokrojoną w kostkę, ziemniak pokrojony w kostkę, cebulę, marchew i pietruszkę pokrojoną w kostkę smażymy na maśle. Jeżeli warzywa ładnie się podsmażą dodajemy bulion zrobiony z wody i pasty rosołowej. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą dusimy do miękkości warzyw. Jeżeli wszystkie warzywa będą miękkie, całość rozdrabniamy blenderem na papkę. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z grzankami lub pieczywem,jak kto lubi.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz