Kasza gryczana z sosem z podgrzybków podana z marynowanym ogórkiem i papryczką czereśniową. Polecam.
Składniki:
sos z podgrzybków
kasza gryczana 1,5 szklanki
woda 3 szklanki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
ogórki konserwowe
papryczki czereśniowe
Sos z podgrzybków:
Składniki:
podgrzybki w sosie własnym 1 słoik
woda 500 ml
włoszczyzna suszona 2 łyżki
ziele angielskie 6 szt.
liść laurowy 2 szt.
sól
pieprz ziołowy
domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
natka pietruszki
koper
mąka pszenna do zagęszczenia sosu 1 łyżka
śmietana 30% do zabielenia sosu
Wykonanie:
W pół litrze wody gotujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zawartość słoika z grzybami wykładamy na durszlak, odcedzamy wywar z grzybów. Do gotującego się wywaru z włoszczyzny dodajemy wywar z grzybów, a grzybki rozdrabniamy nożem na mniejsze kawałki. Jeżeli warzywa z włoszczyzny będą miękkie dodajemy do garnczka grzyby, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki z koprem, doprawiamy pieprzem i solą. Zagęszczamy sos mąką i zabielamy śmietaną. Gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając żeby mąka dobrze połączyła się z sosem.
Wykonanie dania:
Zagotowujemy 3 szklanki wody z pastą rosołową. W między czasie płuczemy w zimnej wodzie półtorej szklanki kaszy gryczanej. Do gotującej się wody dodajemy wypłukaną kaszę i gotujemy do momentu kiedy kasza zacznie pęcznieć. Kończymy gotowanie kaszy, przykrywamy pokrywką garnczek z kaszą i czekamy 30 minut. W tym czasie kasza dojdzie do idealnego stanu. Po 30 minutach mieszamy kasze i podajemy z ugotowanym sosem z podgrzybków oraz z ogórkiem marynowanym i papryczką czereśniową.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz