wtorek, 13 lutego 2018

Zaplatane naleśniki z serem.



Kolorowe, zaplatane naleśniki z nadzieniem serowym. Polecam.

Składniki: ciasto na 20 placków o średnicy 25 cm.

jajka kurze 6 szt.
mleko 3 szklanki
ciepła przegotowana woda 3 szklanki
olej 6 łyżek
mąka pszenna Typ - 550 4,5 szklanki
sól pół łyżeczki

Wykonanie ciasta:

Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.

Ciasto malinowe:

Odmierzamy 5 porcji ciasta, na 5 placków i zabarwiamy sokiem z aronii lub buraka ćwikłowego.

Ciasto zielone:

Odmierzamy 5 porcji ciasta, na 5 placków i zabarwiamy sokiem ze szpinaku mrożonego.

Nadzienie:

Składniki:

Twaróg klinek
cukier waniliowy
cukier trzcinowy do smaku
1-2 łyżki gęstej śmietany

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Wykonanie naleśników:

Na uplecione placki nakładamy porcję twarożku i zawijamy naleśnik. Kolory zaplatanych pasków modyfikujemy według swojego uznania. Proponuję składanie naleśników robić na kawałku papieru do pieczenia. Ułatwi nam to składanie naleśników.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz