wtorek, 13 lutego 2018
Zaplatane naleśniki z serem.
Kolorowe, zaplatane naleśniki z nadzieniem serowym. Polecam.
Składniki: ciasto na 20 placków o średnicy 25 cm.
jajka kurze 6 szt.
mleko 3 szklanki
ciepła przegotowana woda 3 szklanki
olej 6 łyżek
mąka pszenna Typ - 550 4,5 szklanki
sól pół łyżeczki
Wykonanie ciasta:
Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.
Ciasto malinowe:
Odmierzamy 5 porcji ciasta, na 5 placków i zabarwiamy sokiem z aronii lub buraka ćwikłowego.
Ciasto zielone:
Odmierzamy 5 porcji ciasta, na 5 placków i zabarwiamy sokiem ze szpinaku mrożonego.
Nadzienie:
Składniki:
Twaróg klinek
cukier waniliowy
cukier trzcinowy do smaku
1-2 łyżki gęstej śmietany
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Wykonanie naleśników:
Na uplecione placki nakładamy porcję twarożku i zawijamy naleśnik. Kolory zaplatanych pasków modyfikujemy według swojego uznania. Proponuję składanie naleśników robić na kawałku papieru do pieczenia. Ułatwi nam to składanie naleśników.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz