Do upieczenia tego chleba użyłam dwóch rodzajów mąk, mąki pszennej chlebowej Typ 750 i mąki żytniej razowej Typ 2000, miodu oraz czterech rodzajów ziaren, słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki.
Składniki:
Zaczyn drożdżowy:
drożdże świeże 30 g
miód 2 łyżki
woda ciepła 50 ml
Ciasto właściwe:
Mąka pszenna chlebowa Typ 750 30 dag
mąka żytnia razowa Typ 2000 20 dag
ziarna słonecznika pół szklanki
ziarna dyni pół szklanki
siemię lniane pół szklanki
czarnuszka 1/3 szklanki
sól 1 łyżka
woda ciepła 300 ml
Wykonanie:
Mieszamy rozkruszone drożdże z miodem i wodą, odstawiamy na 20 minut żeby urosły. Do miski wsypujemy mąki, sól i ziarna. Wszystko dokładnie mieszamy. Po 20 minutach jak drożdże urosną wlewamy je do wymieszanych mąk, dodajemy pozostałą wodę i wstępnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dalej wyrabiamy ciasto mikserem z końcówkami haki przez kilka minut aż ciasto będzie jednolite. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej, wysypanej otrębami pszennymi foremki (duża forma keksowa). Zwilżoną ręką rozprowadzamy równo ciasto w foremce. Po wierzchu posypujemy ziarnem słonecznika, mokrą patką lekko wciskamy ziarna w ciasto. Foremkę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, zraszamy ciasto w foremce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w 250 stopniach Celsjusza i 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Upieczony chleb lekko zraszamy i studzimy na kratce.
Udanego wypieku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz