Biszkopt który zawsze się uda. Warunkiem jest żeby składniki miały pokojową temperaturę i żeby była dokładna gramatura składników.
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
8 jajek
16 dag cukru
24 dag mąki
Wykonanie biszkoptu:
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
Biszkopt rozcięty nicią na 3 dwu centymetrowe placki.
Udanego wypieku!!!
Wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i to jest prawidłowy przepis na biszkopt Można śmiało podawać maluszkom Zdrowszy niż biszkopty kupne Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń