poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem.



Ugotowana młoda kapusta z wędzonym boczkiem i parówkami podana z pieczywem lub ugotowanymi młodymi ziemniakami. Ugotowaną kapustę możemy również za pasteryzować w słoiki.


Składniki:

kapusta młoda biała 1 głowa 1,5 kg
grube parówki 3 szt. (domowy wyrób)
boczek wędzony 10 dag
marchew 1 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
koper młody 1 pęczek
lubczyk 3 gałązki
sól
pieprz ziołowy
papryka czerwona suszona
przecier pomidorowy 150 ml
sok z kiszonej kapusty 250 ml
woda 1 litr
domowa pasta rosołowa 1 łyżka

Wykonanie:

W litrze wody z pastą rosołową gotujemy pokrojony w kostkę boczek, parówki i marchew. Gotujemy kilka minut i dodajemy pokrojoną w paski młodą kapustę, lubczyk i pokrojoną natkę pietruszki z koprem. Gotujemy do miękkości kapusty. Podczas gotowania doprawiamy do smaku sokiem z kiszonej kapusty i przyprawami, solą, pieprzami, mieloną papryką i na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy wszystkie składniki, gotujemy jeszcze kilka minut i kończymy gotowanie. Ugotowaną kapustę podajemy z chlebem lub ugotowanymi młodymi ziemniakami. Ugotowaną kapustę możemy również za pasteryzować w słoiki. Słoiki pasteryzujemy 15 minut w 100 stopniach Celsjusza. Tak za pasteryzowane słoiki z kapustą możemy śmiało przechować w lodówce miesiąc czasu.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz