czwartek, 26 kwietnia 2018

Chleb pszenny z czarnuszką i suszonym mięsem na zakwasie żytnim, posypany pestkami dyni i słonecznika.



Bardzo smaczny, zdrowy chleb pszenny z czarnuszką i suszonym dojrzewającym schabem, posypany pestkami dyni i słonecznika. Prosty w zrobieniu.


Zaczyn:

100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
120 ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:

cały zaczyn
500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
300 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
czarnuszka 2 duże łyżki
tarte suche mięso (wędlina dojrzewająca) 2 łyżki

Opcjonalnie:

Margaryna Kasia do posmarowania formy
otręby do wysypania formy
pestki dyni i słonecznika do posypania ciasta

4 godziny przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn: 






Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 4 godziny.

Wykonanie:

Wymieszać 500 gram mąki z solą, czarnuszką i startym suszonym mięsem, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch, posypujemy pestkami dyni i słonecznika, pestki lekko wciskamy drewnianą patką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na około 5 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto wyrośnie, powiększając swoją objętość o 2 razy, nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 250 stopni, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 35 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia. Chleb kroimy całkowicie ostudzony.




Starty na większych oczkach schab dojrzewający.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz