Zupa z młodej białej kapusty z dużą ilością kopru i natki pietruszki. Zupę ugotowałam na dwóch ćwiartkach z kurczaka.
Składniki:
1 główka młodej kapusty (pokrojona w paski)
1 marchew (pokrojona w kostkę)
2 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
świeży koper (drobno pokrojony)
natka pietruszki (drobno pokrojona)
ćwiartki kurczaka 2 szt.
1 stołowa łyżka domowej pasty rosołowej
1 litr wody
sól - 1 łyżeczka
pieprz ziołowy
2 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
3-4 łyżki stołowe kwasu z kiszonej kapusty lub sok z cytryny
Wykonanie:
W litrze osolonej wody gotujemy wymyte, oczyszczone ćwiartki z kurczaka, do miękkości mięsa. Podczas gotowania zdejmujemy szumowiny. Ugotowane ćwiartki wyjmujemy z garnka na talerz, studzimy, obieramy mięsko od kości i kroimy je w mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy pokrojone wymyte ziemniaki, marchew, liście laurowe, ziele angielskie i pastę rosołową gotujemy do miękkości. W między czasie kroimy kapustę w paski. Gdy ziemniaki i marchew będą miękkie dodajemy do garnka pokrojone mięso i kapustę, gotujemy do zmiękczenia kapusty. Kroimy opłukany koper i natkę pietruszki. Pokrojoną zieleninę dodajemy do garnka. Doprawiamy zupę solą i ziołowym pieprzem do smaku, gotujemy kilka minut. Ugotowaną zupę wlewamy do talerzy i konsumujemy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz