Szynka wieprzowa z galaretką, smak konserwowej szynki, jak za dawnych lat. Nie potrzebny szynkowar, wystarczy osłonka barierowa, termokurczliwa.
Surowiec:
Mięso I klasy chude z szynki 1,2 kg
Przyprawy na 1,2 kg mięsa:
peklosól 20 g
sos sojowy 4 łyżki
żelatyna 4 łyżki
woda 300 ml
osłonka barierowa (termokurczliwa)
Wykonanie:
Szynkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, chude mięso z szynki kroimy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki mięsa wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki mięsa umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i wodę. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy baton i parzymy 1,5 godziny w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia studzimy baton 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, lub sprasować umieszczając pomiędzy dwie deseczki obwiązane ścisło sznurkiem, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz