Polecam słodki orzeźwiający deser z galaretek i bitej śmietany.
Składniki:
galaretka rubinowa 1 szt.
galaretka cytrynowa 2 szt.
galaretka szafirowa 1 szt.
galaretka niebieska 1 szt.
woda 5 szklanek
Wykonanie:
Formę o wymiarach (23 x 13 x 6) wykładamy folią spożywczą. Rozpuszczamy galaretkę rubinową w szklance 200 ml gorącej wody. Studzimy, gęstniejącą galaretkę wlewamy do formy. Formę wstawiamy do lodówki, żeby galaretka dobrze zastygła. W między czasie rozpuszczamy kolejną galaretkę,cytrynową, studzimy. Zimną galaretkę wlewamy na zastygłą galaretkę rubinową, wstawiamy formę do lodówki. Rozpuszczamy kolejną, szafirową galaretkę w 200 ml wrzącej wody. Ostudzoną galaretkę wlewamy na zastygnięte galaretki w formie. I rozpuszczamy kolejną galaretkę cytrynową, studzimy i wlewamy na zastygnięte galaretki w formie. Na koniec rozpuszczamy galaretkę niebieską i ostudzoną wlewamy na zastygnięte galaretki w formie. Wstawiamy formę do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki wyjmujemy deser na półmisek, delikatnie zdejmujemy folię. Kroimy i podajemy z bitą śmietaną.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz